Kind en jeugd
Ieder kind heeft andere behoeften en daarom bieden wij niet één standaardtherapie aan. We hebben een breed aanbod aan vaktherapie in huis, zodat er voor ieder kind passende hulp is. Onze vaktherapeuten hebben allemaal hun eigen specialisme en combineren dit met onderdelen van andere vaktherapieën. Je krijgt daarom altijd een traject op maat dat past bij jouw behoeften en interesses.
Lees ook: Wat doet een vaktherapeut?
Hieronder lees je welke soorten vaktherapie er zijn en waarvoor we het inzetten. Zo weet je alvast wat je van ons mag verwachten.
Ons aanbod:
Zelf ervaren, voelen en spelend leren: dat doe je tijdens de PMT. Het helpt je om nieuwe ervaringen op te doen.
Wat is psychomotorische therapie (PMT)?
Samen met de therapeut doe je tijdens de psychomotorische therapie een spel. Dat kan voetbal zijn, een kaartspel of iets anders. Tijdens het spel leer je met elkaar om te gaan en ontdek je bijvoorbeeld waar jouw grenzen liggen en hoe je die bewaakt. Dit noemen we ervarend leren.
Voor wie?
Psychomotorische therapie is geschikt voor jong en oud. Het helpt bijvoorbeeld als je…
- je vaak boos voelt
- je gauw terugtrekt
- bang bent om fouten te maken
- moeilijk contact maakt met anderen
- negatief naar jezelf kijkt
- je gestrest voelt
- ADHD of Autisme Spectrum Stoornis hebt
Dit zijn een paar voorbeelden waarbij PMT goed helpt. We kijken altijd per persoon welke hulp het beste past.
Het is altijd fijn om te weten dat je niet de enige bent die hulp nodig heeft. Als je met andere kinderen samen in een groep zit, leer je met en van elkaar. Dit noemen we groepstherapie.
Wat is groepstherapie?
Groepstherapie is een aanvulling op wat je met je vaste therapeut doet. In een groepje met maximaal 4 kinderen leer je bijvoorbeeld hoe je samenwerkt met andere kinderen. Alles wat je hebt geleerd kun je nu in een groepje doen. Dat helpt je in kleine stappen om het ook thuis en op school te doen. Er zijn altijd 2 therapeuten bij de groep, zodat ieder kind genoeg hulp en aandacht krijgt.
Voor wie?
Groepstherapie is er als je verder wilt oefenen met wat je geleerd hebt. Jouw vaste therapeut kijkt samen met jou en je ouders of groepstherapie bij je past.
Met dans- en bewegingstherapie gaan we eigenlijk terug naar de basis. Moeder en kind communiceren in het begin ook vooral via beweging en aanraking. Taal komt pas later.
Wat is dans- en bewegingstherapie?
Tijdens deze therapie staat beweging centraal. Van vrij door de ruimte dansen tot zo snel als een luipaard of zo langzaam als een slak bewegen. Zo kom je in contact met je lichaam, wat helpt om emoties te herkennen en te groeien.
Voor wie?
Dans- en bewegingstherapie helpt in veel gevallen, bijvoorbeeld als je…
- je vaak boos of gestrest voelt
- je onzeker voelt
- weinig lichaamsbesef hebt
De naam zegt het al: in deze therapie draait het om muziek. Muziekinstrumenten bespelen, zingen of oefeningen doen met je stem: het kan allemaal!
Wat is muziektherapie?
Tijdens muziektherapie ontdek je samen met de vaktherapeut hoe je met muziek kan vertellen wat je voelt of wilt. Of welke verschillende gevoelens er zijn. Ook helpt het je om iemand anders beter te begrijpen.
Voor wie?
Muziektherapie helpt als je…
- het lastig vindt om duidelijk te maken wat je bedoelt
- niet goed weet wat je met verschillende gevoelens kan doen
Dramatherapie draait om verhalen maken, bijvoorbeeld een soort toneelstukje. We spelen en zo ontdek je meer over jezelf. Waarom loop je vast? Hoe gedraag jij je?
Wat is dramatherapie?
Dramatherapie leert je om met spel, improvisatie en oefeningen te ontdekken welke patronen er zijn en hoe je anders met situaties kan omgaan.
Voor wie?
Deze therapie helpt heel goed als je…
- je onzeker voelt over jezelf
Lekker tekenen, schilderen, knutselen of juist naar buiten toe? Dat hoort allemaal bij creatieve therapie. Door met je handen bezig te zijn of in de natuur te lopen, wordt je hoofd rustig en is er ruimte om te ontdekken wat je nodig hebt.
Wat is creatieve therapie?
Creatieve therapie kent veel vormen, we noemden er al een paar. Als je creatief bezig bent, ontstaat er vaak iets: een werkje, een idee of een verhaal. Dat helpt jou om in kleine stapjes te ontdekken hoe je kan groeien.
Voor wie?
Creatieve therapie is op veel manieren in te zetten, bijvoorbeeld als je…
- het moeilijk vindt om te praten over je gevoel
- je gespannen of boos voelt
- bang bent om fouten te maken