Wat doet een vaktherapeut?

Vaktherapie is heel breed en daarom begrijpen we heel goed dat niet voor iedereen duidelijk is wat het precies inhoudt. Daarom vroegen we onze vaktherapeut Rosa om antwoord te geven op de vraag: “Wat doet een vaktherapeut?”

Wat doet een vaktherapeut?

Bij vaktherapie wordt niet veel gepraat, het draait juist om handelen en voelen om zo ervaringen op te doen. Dit kan op veel verschillende manieren: samen tekenen, een muziekinstrument bespelen, een rollenspel doen, bewegen en dansen op muziek of een parcours lopen. De basis is altijd dat je leert door ervaringen op te doen. Elke ervaring die opdoet binnen de therapie, heeft ook weer invloed op je gedrag buiten de therapie, en andersom.

Verschillende vormen van vaktherapie

Vaktherapie bestaat in verschillende vormen:

  • Beeldende therapie
  • Danstherapie
  • Dramatherapie
  • Muziektherapie
  • Psychomotorische therapie voor kinderen
  • Psychomotorische therapie voor het gezin
  • Speltherapie

De inhoud van een sessie verschilt. In iedere soort vaktherapie biedt de therapeut gerichte oefeningen en werkvormen aan. Daarmee onderzoeken jullie de hulpvraag en geef je emoties en gedachten vorm. 

Iedere ervaring die je binnen de vaktherapie opdoet, helpt je om nieuwe inzichten te krijgen. Zo leer je bijvoorbeeld welke patronen er zijn en hoe je die doorbreekt. En ook hoe ander gedrag je helpt in bepaalde situaties. 

Handig om te weten: je hoeft geen ervaring te hebben, bijvoorbeeld in muziek of dans, om die therapie te volgen. 

Samen mooie stappen zetten

We beginnen onze samenwerking altijd met een behandelplan. Hierin staan doelen die we samen willen bereiken. Vervolgens houd ik een dossier bij, waarin ik opschrijf hoe de behandeling verloopt. Als ik met een kind werk, houd ik de ouders op de hoogte van de behandeling. Werk ik met een volwassene, dan bespreek ik daarmee hoe het gaat. Soms doe ik dat ook met de verwijzer of de behandelaar, bijvoorbeeld de huisarts of psycholoog. 

Een sessie met de vaktherapeut

Zelf ben ik dramatherapeut. Dat betekent dat ik in het grootste deel van de sessies bezig ben met improvisatie, rollenspel, fantasiespel of opstellingen. Daarnaast praten we ook met elkaar tijdens een sessie. In het begin hebben we het over hoe het gaat en wat er op dat moment speelt. Vanuit daar kijken we wat die dag helpt om samen aan de slag te gaan. Denk bijvoorbeeld aan spelenderwijs leren aangeven van grenzen of je gevoel leren uitspreken. Dit kan met een rollenspel, maar ook op andere manieren. Non-verbale en verbale expressie spelen daarbij een belangrijke rol: hoe druk je je uit, met en zonder woorden. Ik kijk goed naar degene waarmee ik werk, en onderzoek wat hij of zij nodig heeft. Aan het einde van de sessie kijken we meestal even samen terug op wat we hebben gespeeld en hoe dit ging. Welke ervaring neem je mee? Hiermee kunnen we dan weer verder in een vervolgsessie. Vaak werk ik binnen Take your time out 1-op-1. Soms werk ik ook met groepen of met gezinnen.

De kracht van een vaktherapeut

Niet iedereen heeft veel met drama. Daarom ben ik iedere sessie flexibel en werk ik ook met muziek, dans of knutselen we samen iets. Dat is ook de kracht van de vaktherapeut: we passen ons als een kameleon aan aan wat jij nodig hebt! Dat maakt ons werk ook zo leuk. We mogen op een creatieve manier iemand helpen. Je weet nu wat een vaktherapeut zoal doet. Denk je nu: hier wil ik meer over weten? Lees dan hier meer over vaktherapie door Take your time out of plan direct een matchgesprek!

Meer berichten

kennismaking

De kennismaking

In deze serie blogs geeft vaktherapeut Charlotte een kijkje achter de schermen. De verhalen zijn samengesteld uit verschillende trajecten met