Virtual Reality (VR) voor vaktherapie: hoe werkt dat?

Virtual reality in vaktherapie hoe werkt dat Take your time out vaktherapie Limburg

Onze vaktherapeut Peter zag in september 2020 een oproep van de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen (HAN) waarin ze zochten naar vaktherapeuten die geïnteresseerd waren om de mogelijkheden van Virtual Reality te onderzoeken. We zaten toen net tussen de eerste en de tweede coronagolf en net als vele collega’s werd Peter beperkt in de mogelijkheden om zijn cliënten face-to-face te zien. Dus meldde hij zich aan voor een try-out.  In deze blog lees je hoe dit ging en wat we allemaal doen met VR.

Virtual Reality bij Take your Time-out

Peter: “Door de HAN was een virtuele ruimte gebouwd, waar 15 vaktherapeuten uit het hele land elkaar konden ontmoeten. We konden hier de mogelijkheden van VR verkennen. Onder begeleiding van de HAN kregen we uitleg over de VR-bril en hoe je daarmee werkt in een virtuele ruimte.”

Kennismaken met VR voor vaktherapie

“Ik was direct enthousiast en deelde mijn eerste ervaringen met praktijkeigenaar Trudi. Ze stelde voor dat ik ging onderzoeken wat er voor ons haalbaar was op het gebied van VR. Ik ben in contact gekomen met een bedrijf in Eindhoven om te bekijken of een virtuele VR-ruimte ook voor ons mogelijk was. Na een aantal gesprekken bleken de kosten hiervan echter veel te hoog, mede omdat een beoogde subsidie hiervoor niet doorging.”

Samenwerking met Hogeschool van Arnhem en Nijmegen

“Zo kwam ik weer terug bij de HAN. Daar was inmiddels een training opgezet om vaktherapeuten kennis te laten maken met VR. Er was een subsidie binnengehaald voor onderzoek. Vaktherapeuten droegen hier aan bij door hun kennis uit de praktijk aan te leveren als data voor het onderzoek.  In ruil daarvoor kregen ze toegang tot de virtuele ruimte voor eigen gebruik. Hierop hebben wij als TYTO 5 VR-brillen aangeschaft en zijn naast mij nog 4 collega’s gaan kennismaken met VR als hulpmiddel in vaktherapie.”

Volop ontdekken wat VR doet voor vaktherapie

Je leest het, als team zijn we dus volop aan het experimenteren met het materiaal en de virtuele ruimte. Deze ruimte wordt op basis van onze ervaringen steeds verder aangepast. De filmpjes hieronder laten al zien wat er mogelijk is met VR. Peter vertelt: “De twee belangrijkste elementen zijn: nabijheidsuggereren terwijl je ver(der) weg bent en iemand dingen laten doen die hij fysiek niet kan. Ook kun je VR inzetten om iemand iets te laten ervaren, bijvoorbeeld angst. Soms krijg je dat in real life niet aan de oppervlakte, omdat iemand dan blokkeert. We merken dat iemand in VR wat vrijer reageert. Dit zijn eerste voorzichtige aannames, waar het onderzoek zich verder op richt. We zijn er vooralsnog enthousiast over!”

VR voor vaktherapie in de toekomst

Inmiddels is er door de HAN een nieuwe subsidie binnengehaald voor vervolgonderzoek: Hybride Vaktherapie in de Jeugd ggz met VR Health Experience. Dit richt zich meer op het toepassen van VR in situaties waarbij kinderen uit huis (dreigen te) worden geplaatst of al uit huis geplaatst zijn. We gaan hier ook aan meewerken, om zo hopelijk bij te dragen aan het voorkomen van uithuisplaatsing. Lees hier meer over vaktherapie.

Wil je meer informatie of een matchgesprek aanvragen met Trudi? Neem dan contact op.

Meer berichten

kennismaking

De kennismaking

In deze serie blogs geeft vaktherapeut Charlotte een kijkje achter de schermen. De verhalen zijn samengesteld uit verschillende trajecten met

Wat doet een vaktherapeut?

Vaktherapie is heel breed en daarom begrijpen we heel goed dat niet voor iedereen duidelijk is wat het precies inhoudt.